Sri Lanka jest bez wątpienia rajską wyspą, która
zachwyca swym klimatem i krajobrazami, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, iż
codziennie ma bezpośredni kontakt z bogactwem tego kraju, a wszystko to za
sprawą niepozornej filiżanki herbaty.
Większość
herbaty, zwłaszcza czarnej, na rynku pochodzi właśnie ze Sri Lanki, która do
1972 roku nazywana była Cejlonem i właśnie
herbata cejlońska jest jednym z najbardziej znanych i lubianych naparów.
Herbata jest bez wątpienia najbardziej znanym towarem eksportowym Sri Lanki, która
jest obecnie największym eksporterem czarnej herbaty na świecie. Pierwsze
drzewka herbaciane trafiły na Sri Lankę z Chin, gdzie odkryto napar z herbaty
za sprawą cesarza Shennonga.
Pierwsze plantacje na Sri Lance zakładali prawdopodobnie
już Holendrzy, jednak udokumentowane działania w tym zakresie wskazują na
Brytyjczyków w XIX wieku. Nie dziwi więc fakt, iż przełom XIX i XX wieku
przyniósł odwrócenie się brytyjskiego rynku herbaty od Chin i silne związanie
właśnie z Cejlonem.
Szczególnie
atrakcyjnym terenem pod względem warunków uprawy herbaty jest centralna część
kraju, a zwłaszcza okolice Nuwara Eliya.
Fabryka herbaty - suszarnia |
Plantacja herbaty Elle |
Warto wiedzieć, iż smak herbaty, a także jej cena jest silnie uzależniona od wysokości na jakiej znajdują się plantacje. Sri Lanka może poszczycić się kilkoma rejonami, znanymi z produkcji herbaty:
- NUWARA ELIYA plantacje położone powyżej 1500 m n.p.m., wysoko cenione przez kiperów
- UDA PUSSELLAWA - region położony na wschód od Nuwara Eliya, herbaty średniej mocy
- DIMBULA – już pod koniec XIX wieku rozpoczęto tu uprawę herbaty, plantacje położone na wysokości ponad 1000 m n.p.m
- UVA - plantacje położone ponad 1000 m n.p.m., przede wszystkim produkcja mieszanek
- KANDY – tu na początku XIX wieku zasadzono pierwsze na wyspie „krzewy” herbaciane, plantacje na wysokości od 600 do 1200 m n.p.m.
- RUHUNA - wysokość upraw nie przekracza tu 600 m n.p.m.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz