Blog o podróżach i ludziach, ale także o wszystkim tym, co może Cię spotkać, jeśli tylko odważysz się wypłynąć ze swojego portu, ze swej bezpiecznej przystani i otworzysz się na to, co znajduje się poza Twoją zatoką... a jeśli to zrobisz otworzą się mosty i nowe możliwości - wyruszamy?

Translate

środa, 13 marca 2013

Sri Lanka – kraina herbatą słynąca



Sri Lanka jest bez wątpienia rajską wyspą, która zachwyca swym klimatem i krajobrazami, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, iż codziennie ma bezpośredni kontakt z bogactwem tego kraju, a wszystko to za sprawą niepozornej filiżanki herbaty.

Większość herbaty, zwłaszcza czarnej, na rynku pochodzi właśnie ze Sri Lanki, która do 1972 roku nazywana była Cejlonem i właśnie  herbata cejlońska jest jednym z najbardziej znanych i lubianych naparów. Herbata jest bez wątpienia najbardziej znanym towarem eksportowym Sri Lanki, która jest obecnie największym eksporterem czarnej herbaty na świecie. Pierwsze drzewka herbaciane trafiły na Sri Lankę z Chin, gdzie odkryto napar z herbaty za sprawą cesarza Shennonga. 

Pierwsze plantacje na Sri Lance zakładali prawdopodobnie już Holendrzy, jednak udokumentowane działania w tym zakresie wskazują na Brytyjczyków w XIX wieku. Nie dziwi więc fakt, iż przełom XIX i XX wieku przyniósł odwrócenie się brytyjskiego rynku herbaty od Chin i silne związanie właśnie z Cejlonem.
Szczególnie atrakcyjnym terenem pod względem warunków uprawy herbaty jest centralna część kraju, a zwłaszcza okolice Nuwara Eliya.

Fabryka herbaty - suszarnia
Popularna herbata Lipton także pochodzi ze Sri Lanki, gdzie jest produkowana od około 1890 roku, kiedy to sir Thomas Lipton rozpoczął produkcję swej herbaty na wykupionych bankrutujących lokalnych plantacjach. Do dzisiaj można zwiedzać zbudowaną przez niego fabrykę Dambatenne, jak i mniejsze fabryki lokalnych plantatorów. Konkurencyjna Dilmah wywodzi się już bezpośrednio ze Sri Lanki. Do lat 80. XX wieku większość firm sprowadzała herbatę ze Sri Lanki luzem, by móc pakować ją i opatrywać marką w Europie. Dopiero działalność Merilla J. Fernando, znanego lankijskiego kipera i plantatora sprawiła, że rozpoczął się proces paczkowania herbaty cejlońskiej na miejscu upraw właśnie pod marką Dilmah. Odwiedziny w jakiejkolwiek fabryce herbaty na Sri Lance dają możliwość przyjrzenia się procesowi powstawania herbaty, który rozpoczyna się sortowaniem, przez fermentowanie, suszenia, na mieleniu i paczkowaniu kończąc.

Plantacja herbaty Elle
Centralna Sri Lanka to teren niekończących się zielonych połaci herbaty, która wbrew popularnej opinii nie jest krzaczkiem, a odpowiednio przycinanym do wysokości ok. 90 cm drzewkiem. Zabiegami „pielęgnacyjnymi” drzewek herbacianych zazwyczaj zajmują się mężczyźni, domeną kobiet zaś jest zbieranie liści herbaty. Tamilskie kobiety znane są ze swego promiennego uśmiechu w trakcie zbierania listków, choć praca ta nie należy do najlżejszych (średnia norma wynosi ok. 17 kg liści herbaty), ani też dobrze płatnych. Można powiedzieć, że praktycznie cała herbata na Sri Lance zbierana jest tradycyjnie (ręcznie) i produkowana w sposób ortodoksyjny

Warto wiedzieć, iż smak herbaty, a także jej cena jest silnie uzależniona od wysokości na jakiej znajdują się plantacje. Sri Lanka może poszczycić się kilkoma rejonami, znanymi z produkcji herbaty:

  • NUWARA ELIYA plantacje położone powyżej 1500 m n.p.m., wysoko cenione przez kiperów
  • UDA PUSSELLAWA - region położony na wschód od Nuwara Eliya, herbaty średniej mocy
  •  DIMBULA – już pod koniec XIX wieku rozpoczęto tu uprawę herbaty, plantacje położone na wysokości ponad 1000 m n.p.m
  •  UVA - plantacje położone ponad 1000 m n.p.m., przede wszystkim produkcja mieszanek
  •  KANDY – tu na początku XIX wieku zasadzono pierwsze na wyspie „krzewy” herbaciane, plantacje na wysokości od 600 do 1200 m n.p.m.
  • RUHUNA - wysokość upraw nie przekracza tu 600 m n.p.m. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz